vrijdag 22 juli 2011

Mijn recept voor vegetarische quiche

Recept voor vegetarische quiche:

4 eieren
125 ml (slag)room
200 gram champignons
6 velletjes bladerdeeg
100 gr (vegetarische) brie
walnoten, genoeg voor ongeveer een handjevol.
2 rode uien
Nootmuskaat
Beetje boter om vorm mee in te vetten en in te bakken.
Zwarte peper en een beetje zout

Mixer of garde, grote kom, middelgrote springvorm (bijv. 24 cm. doorsnede), pan. 
 
1.       Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in met een beetje boter en leg de velletjes bladerdeeg zó neer in de vorm dat de onderkant helemaal bedekt is (let op: liefst gewoon 1 laag, anders wordt de bodem niet helemaal gaar) en de zijkanten van de velletjes elkaar raken (zie plaatje).
2.       Kraak de walnoten en haal de niet-eetbare delen weg. Breek het eetbare gedeelte een paar keer, zodat er grove kleine stukjes over blijven (niet heel erg fijn maken). Snij de uien in ringen en de champignons in kleine stukjes.
3.       Bak de uienringen en champignons even aan in een pan (persoonlijk gebruik ik hiervoor graag wokolie). Als ze bijna klaar zijn, strooi dan wat zwarte peper eroverheen.
4.       Doe de vier eieren in de kom en klop de met een garde of mixer samen zodat het een beetje gaat schuimen. Doe de (slag)room erbij en meng dit goed. Meng er op het laatst nog een beetje nootmuskaat (en als je wilt ook zout) doorheen, maar dit hoeft niet veel te zijn. Doe ook de walnoten hierdoor.
5.       Doe het mengsel van ei en room in de springvorm. Als het goed is, is het redelijk dun dus verdeelt het zich goed.
6.       Snij de brie in kleine stukjes en verdeel dit goed over het mengsel. Omdat brie erg plakkerig kan zijn, is het ’t handigste als je één stukje afsnijdt, dat ergens in de vorm legt en het volgende stukje afsnijdt – anders dan krijg je één grote brieklont. Als je geitenbrie neemt, heb je dit niet, want geitenbrie is minder plakkerig.
7.       Neem de pan van het vuur en verdeel ook de champignons en ui over het mengsel. Het maakt niet uit als de champignons een beetje erin wegzakken.
8.       Bak de quiche 40-45 minuten in de oven op 200 graden. Bij het eruit halen even laten rusten in de vorm voordat je die eraf haalt. De quiche is zowel koud als warm heel erg lekker.
 

2 opmerkingen:

  1. Hey Renee,

    Ik was even op Twitter aan het zoeken met als zoekwoord literatuurwetenschap en toen zag ik die van jou! Wat leuk dat je ook een blog hebt :)

    En die quiche lijkt me erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen