zaterdag 15 september 2012

Modeltekenen en de eerste ideetjes

Alweer een paar weken verder met mijn nieuwe opleiding, ben ik al een beetje gewend aan deze onderwijsvorm. Het is vooral: tekenen, schilderen, schetsen, ontwerpen, creëren, maken, doen, doen, doen! In het doen ontdek je van alles. Je werkt richting een eindproduct, maar daar gaat het niet om, het gaat juist om het proces: welke keuzes maak je, waarom wil je iets op die manier verbeelden? Wij moesten voor SLB (Studieloopbaanbegeleiding, iets wat ik ook op de universiteit heb gehad, maar nooit echt gebruik van heb gemaakt - hier is het een verplicht onderdeel) een cv en zelfevaluatie maken, waarin je beschrijft wat je van het werk verwacht, waarom je voor de studie gekozen hebt, wat je sterkere en zwakkere eigenschappen zijn, wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Best vreemd om zoiets te moeten beschrijven, maar het hielp wel.
 
Modeltekenen: haar opsteken
Modeltekenen: muts en bril afzetten
Iets wat ik wil leren: met verschillende, voor mij onbekende, materialen en technieken werken. Voor het eerst sinds jaren heb ik weer 'ns met houtskool gewerkt. Mijn eerste les modeltekenen vond ik zelf verschrikkelijk slecht gaan zoals ik al eerder beschreef. Nu gaat het steeds een beetje beter, al weet ik niet of het door mijn visuele inzichten komt of doordat ik dat houtskoolgedoe een beetje onder de knie krijg. Wat ik nog niet onder controle heb: vieze handjes na het tekenen. Dat spul geeft af. En omdat ik met zowel links als rechts teken is het soms wat moeilijk kiezen hoe ik mijn ezel neer wil zetten ten opzichte van het model. De laatste les modeltekenen vond ik op zich best redelijk gaan. Nu ging het niet om zo realistisch mogelijk of om expressies, zoals eerdere lessen, maar om het model in een zo grafisch mogelijke stijl neer te zetten. In kaders een beweging (die zij in stappen uitbeeldde) tekenen. Dit om het verbeelden te oefenen, deels in het kader van (ha! een flauwe woordgrap) het beeldverhaal dat wij gaan maken. Een deel van de opdracht is namelijk een beeldverhaal maken dat uit minstens tien beelden bestaat past in een spread van de NRC Next. Hierbij moeten we nadenken over de doelgroep, de lezer van de NRC Next, en de stijl waarop we een bepaald element van onze vrouw willen verbeelden. Op zich ben ik wel tevreden over hoe ik het model in kaders verbeeld heb, al heb ik haar onflatteus een beetje te stevig getekend. Grote tekenvellen zijn wel echt een bevrijding voor mij. Nooit meer A4tjes! Ofja, misschien een iets minder negatieve formulering: veel vaker grote vellen! En ik moet echt nog een keer fixeerspul gaan halen dat ervoor zorgt dat houtskooltekeningen niet gaan uitlopen. Modeltekenen bevalt me nu op zich wel, al vind ik het (logischerwijs) nog steeds veel moeilijker dan van een foto natekenen. Ik heb ook al een paar klasgenootjes en vrienden geportretteerd, en verschillende huisgenootjes hebben zich ook al aangeboden om model te staan/zitten. Aan modellen geen gebrek!

Mijn onderzoek naar Imelda Marcos is voortgezet. Ook voor een ander onderzoek, namelijk dat van de praktijk van de illustrator, ben ik aan de slag gegaan. Een ander onderdeel van de opdracht is het aanleggen van een onderzoeksdossier, en iedereen uit onze klas buigt zich over een ander onderwerp. Ik bekijk zelf het materiaalgebruik van hedendaagse illustratoren en of men steeds meer gebruik maakt van digitale technieken of niet, en wat men van die digitale omslag vindt. Een aantal behulpzame illustratoren heeft al uitgebreid op mijn vragen gereageerd, wat ik natuurlijk erg fijn vind. Onze docent zei: hoe meer informatie je kunt verzamelen, hoe beter!

Ik ben grote vellen (100 x 70cm) gaan gebruiken als schetsblaadjes. Van de volle vellen volgt een foto bij de volgende update, als het goed is. De foto waarop ik aan het tekenen ben is gemaakt door één van mijn klasgenootjes. In mijn grote dummy schets ik ook af en toe, maar dat boek gebruik ik voornamelijk voor al mijn gedachtekronkels, ideeën en dergelijke in op te schrijven. Ook maak ik er aantekeningen in en houd ik mijn huiswerk er in bij. Ik vind het best grappig om te zien hoe snel mijn ideeën over Imelda visueel gezien veranderd zijn.

Vandaag (15 september) heb ik met Adobe Photoshop nog wat geoefend en daarbij heb ik verschillende kleurexperimentjes gedaan. Dit vind ik één van de voordelen van digitaal tekenen: je kunt binnen korte tijd allerlei verschillende combinaties van stijlen, effecten en kleuren uitproberen, zonder dat dit betekent dat je met je definitieve tekening compleet opnieuw moet beginnen. Mijn laptop blijkt wel heel erg traag te reageren wanneer ik met grote bestanden werk. Nu heeft mijn laptopje al een paar jaar kuren, en doet hij het soms gewoon helemaal niet, maar ik weet niet of ik het kan bekostigen om op korte termijn een nieuwere/betere te kopen. Het intern geheugen en de grafische eigenschappen van mijn laptopje zijn niet echt geweldig, maar ik verwacht dat ik nog vrij veel werk digitaal zal moeten verrichten, dus ik zal er maar eens goed over na moeten denken.

Kleurexperimentjes met Photoshop

Naast de 'reguliere lessen', al weet ik niet of je het echt 'les' kunt noemen wat wij op maandag en woensdag hebben, volg ik ook Algemene Theorie (dit blok Politieke Filosofie) en Art & Technology. Dat laatste krijg je als student zodat je kunt wennen aan de technologieën waar men tegenwoordig mee werkt. Als illustrator moet je nu ook een beetje technische kennis hebben van applicaties en websites, van interactiviteit en dergelijke, zodat je in kunt spelen op de opkomende markt van digitale en interactieve boeken. Ik vind beide vakken (Politieke Filosofie en Art & Technology) erg interessant, maar bij het eerste kan ik echt meepraten en begrijp ik alles, terwijl ik bij die laatste me een dom a-technisch kind voel. Maar dat komt nog wel goed. Ik ga gewoon veel oefenen met de opdracht die we krijgen en we kunnen zelf aangeven wat we willen leren, dus zodra ik daar een beeld van heb wil ik dan ook van die mogelijkheid gebruik gaan maken. Een onderdeel van onze kwartaalopdracht is het maken van een digitale uitgave over je vrouw. Ik heb nog geen idee wat ik daarmee wil gaan doen maar ik heb al goede ideeën van klasgenootjes gehoord. Ik hoop dat ik daar binnenkort iets leuks voor kan bedenken.

Er is trouwens ook ontzettend goed nieuws! Ofja, eigenlijk is dit goed nieuws omdat er eerst ontzettend slecht nieuws was, dus je kunt je bedenken in welke zin ik hier blij mee zou moeten zijn. Na een paar uur durend bureaucratisch drama bij Universiteit Leiden heb ik eindelijk een nieuw Bewijs van Betaald Collegegeld kunnen aanvragen en dat kunnen afleveren op St. Joost. Ik ben dus nu ein-de-lijk officieel ingeschreven! Een hoop gedoe buiten mijn schuld om, maar ik moest het wel allemaal zelf maar zien te regelen. De volgende keer hoop ik op iets beters.

Er is nog meer goed (helaas niet gewéldig) nieuws, dat niets te maken heeft met mijn opleiding op St. Joost: de PvdA heeft 38 zetels weten te bemachtigen met de verkiezingen! Het zou helemaal geweldig zijn geweest als we de grootste partij zouden zijn geworden, maar hier ben ik toch ook best wel blij mee. Hoe de formatie nu moet gaan lopen, weet ik ook niet, maar ik ben benieuwd. Hopelijk komt er iets uit dat het wel de vier jaar vol kan maken. Daar hebben we als Nederland wel behoefte aan, lijkt me zo.

Dat was het dan wel weer voor deze update. Heeft u mijn creaties al gelikt op Facebook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten