De opdracht voor kw6 draait om de Nationale Wetenschapsquiz. We moeten voor de VPRO-gids een cover ontwerpen en tien illustraties maken voor bij de vijftien vragen. Ook hebben we een Art&Technology-module moeten kiezen en ik doe Animatie in een Ruimte; een combinatie van animatie en videomapping. We zijn al flink aan de slag gegaan met de verschillende onderdelen.
Een belangrijk aspect van de opdracht: werk "in een voor jou nieuwe techniek". Aangezien ik altijd teken en schilder - kortom, tweedimensionaal werk - heb ik besloten dit keer driedimensionaal te werken, en wel met papier-maché. De knutsels ga ik vervolgens ensceneren en fotograferen. In eerste instantie heb ik wel nog op papier wat geschetst, "ideenoterend" gewerkt, voornamelijk op A3'tjes, maar ook het één en ander in mijn dummy.
De vragen bij de Wetenschapsquiz van vorig jaar zijn hier te vinden. Ik ben vooral nog aan het kijken hoe ik de moeilijke vragen kan verluchten. Mijn illustraties worden grappig en vooral niet saai en serieus. Omdat ik wilde kijken wat ik allemaal met papier-maché kan doen, ging ik een beetje aanklooien met het materiaal.
In de les op maandagochtend leren we van onze docente allemaal nieuwe technieken. Een keer was de opdracht: werk met aquarelverf op een stuk papier en probeer allerlei onverwachte, organische vormen te laten ontstaan. Je kon daarbij gebruik maken van zout, chloor, borsteltjes, sponsjes en vele andere materialen. Als dat droog was moest je er met een lineair materiaal overheen, voortwerkend op de vormen die ontstaan zijn uit de aquarelverf. Ik vind het nog best moeilijk om met aquarelverf iets degelijks te maken. Ik was niet heel tevreden over mijn resultaten maar hier een paar creaties:
Omdat ik bekend ben met acrylverf, en het een makkelijke oplossing zou zijn, heb ik gekozen om te werken met aquarelverf. Daar daag ik mijzelf een beetje mee uit. Omdat aquarelverf echter niet dekkend is, en het, direct op kranten aangebracht, zonder onderlaag niet uit ziet, heb ik er wel voor gekozen om witte acryl als dekkende basislaag aan te brengen. Zie: allemaal uitprobeersels met papier-maché en aquarelverf.
Ik heb dus al een beetje geëxperimenteerd met het materiaal, en ben aan de uitwerkingen begonnen. Het gaat allemaal erg veel tijd in beslag nemen, maar ik vind het wel erg leuk.
Nog one last thing: ik heb vrijstelling gekregen voor theorievakken! De examencommissie heeft mijn verzoek, dat ik had ingediend omdat ik erg veel herhaling tegenkwam, gehonoreerd! Fijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten